DOI: https://doi.org/10.32515/2414-3820.2020.50.27-35

Морфологічні ознаки і фізико-механічні властивості насіння дрібнонасінних культур

Е.Б. Алієв, К.О. Лупко

Об авторах

Е.Б. Алієв, старший дослідник, доктор технічних наук, Інститут олійних культур НААН, м.Запоріжжя, Україна, e-mail: aliev@meta.ua, ORCID ID: 0000-0003-4006-8803

К.О. Лупко, аспірант, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро, Україна, e-mail: kristinal97@ukr.net

Анотація

Актуальність роботи полягає в дослідженні закономірностей впливу фізико-механічних властивостей насіння дрібнонасінних культур на їх подальшу очистку та сепарацію. Досліджено вплив вологості насіння на їх фізико-механічні властивості. Встановлено, що щільність насіння зростає з підвищенням вологості, що призводить до збільшення кута природнього ухилу насіння. В результаті досліджень аеродинаміки насіння отримані залежності швидкостей витання від геометричних параметрів насіння, з яких встановлено що із збільшення геометричних розмірів насіння швидкість їх витання збільшується лінійно для кожної дрібнонасінної культури.

Ключові слова

дрібнонасінні культури, насіння, очищення, сепарація

Повний текст:

PDF

References

1.Beloborodov, V.V. (1966) Osnovnyye protsessy proizvodstva rastitel'nykh masel. Pishchevaya promyshlennost' [Main processes of vegetable oils production] [in Russian].

2. Kopeykovskiy, V.M. (1982) Tekhnologiya proizvodstva rastitel'nykh masel. Monografiya [Vegetable oil production technology. Monograph]. Legkaya i pishchevaya promyshlennost' [in Russian].

3. Peshuk, L.V., Nosenko, T.T. (2011). Biokhimiya ta tekhnolohiya oliyezhyrovoyi syrovyny. [Biochemistry and technology of oil and fat raw materials]. Tsentr uchbovoyi literatury. [in Ukrainian].

4. Rudnyev, S.D. (2004). Fizyko-mekhanichni vlastyvosti syrovyny i produktsiyi. [Physico-mechanical properties of raw materials and products]. Kemerovsʹkyy tekhnolohichnyy instytut kharchovoyi promyslovosti. Kemerovo [in Ukrainian].

5. Buyanov, A.I., Voronyuk, B. A. (1970). Fiziko-mekhanicheskiye svoystva rasteniy, gruntov i udobreniy (Metody ispytaniy, pribory, kharakteristiki). [Physical and mechanical properties of plants, soils and fertilizers (Test methods, devices, characteristics)]. Kolos [in Russian].

6. Mohsenin, N.N. (1980). Physical properties of plant and animal materials. New York: Gordon and Breach Science Publishers Inc [in English].

7. Aydin, C. (2003). Physical properties of almond nut and kernel. New Food Eng, Vol. 60, 315-320 [in English].

8. McCabe, W.L., Smith, J.C., Harriott, P. (1986). Unit operations of chemical engineering. McGraw-Hill Book Co, New York [in English].

9. Jain, R.K. (1997). Properties of pear millet: Journal of Agricultural Engineering Research, 85-91. [in English].

10. Sahay, K.M. (1994). Unit operations in agricultural processing: Vikas Publishing House Pvt Ltd, New Delhi. [in English].

11. Singh, K.K. (1996). Physical properties of sunflower seeds : J. Agric. Eng, Vol. 64, 93-98. [in English].

12. Joshi, D.C. (1993). Physical properties of pumpkin seed: Journal of Agricultural Engineering Research, Vol. 5, 219-229 [in English].

13. Ogunjimi, L. (2002). Some engineering properties of locust bean: J. Food En, Vol. 55, 95-99 [in English].

14. Nimkar, M.P. (2001). Some Physical properties of green gram: Journal of Agricultural Engineering Research, Vol. 80 (2), 183-18 [in English].

Пристатейна бібліографія

  1. Белобородов, В.В. (1966). Основные процессы производства растительных масел: Монография. Пищевая промышленность. 478 c.
  2. Копейковский, В.М. (1982). Технология производства растительных масел. Монография: Легкая и пищевая промышленность. 416 c.
  3. Пешук, Л.В., Носенко Т.Т. (2011). Біохімія та технологія олієжирової сировини. Навчальний посібник. Центр учбової літератури. 296 c.
  4. Руднєв, С.Д. (2004). Фізико-механічні властивості сировини і продукції. Навчальний посібник. Кемеровський технологічний інститут харчової промисловості. Кемерово. 117 c.
  5. Буянов, А.И., Воронюк, Б.А. (1970). Физико-механические свойства растений, грунтов и удобрений (Методы испытаний, приборы, характеристики). Монография: Колос, 1970, 424 с.
  6. Mohsenin, N.N. (1980). Physical properties of plant and animal materials. New York: Gordon and Breach Science Publishers Inc. P. 51-87.
  7. Aydin, C. (2003). Physical properties of almond nut and kernel. New Food Eng. Vol. 60. P. 315-320.
  8. McCabe, W.L., Smith, J.C., Harriott, P. (1986). Unit operations of chemical engineering. McGraw-Hill Book Co, New York.
  9. Jain, R.K. (1997). Properties of pear millet: Journal of Agricultural Engineering Research. P. 85-91.
  10. Sahay, K.M. (1994). Unit operations in agricultural processing: Vikas Publishing House Pvt Ltd, New Delhi.
  11. Singh, K.K. (1996). Physical properties of sunflower seeds : J. Agric. Eng. Vol. 64. P. 93-98.
  12. Joshi, D.C. (1993). Physical properties of pumpkin seed: Journal of Agricultural Engineering Research. Vol. 5. P. 219-229.
  13. Ogunjimi, L. (2002). Some engineering properties of locust bean: J. Food En. Vol. 55, P. 95-99.
  14. Nimkar, M.P. (2001). Some Physical properties of green gram: Journal of Agricultural Engineering Research. Vol. 80 (2). P. 183-189.
Copyright (c) 2020 Е.Б. Алієв, К.О. Лупко